Marja de profit

Explicăm pe înțelesul tuturor ce este marja de profit

Chiar dacă matematica nu a fost obiectul tău preferat în școală, vei înțelege articolul de jos cu ușurință. Pentru a vedea câți bani câștigă o companie în comparație cu câți bani cheltuie, vei avea nevoie să calculezi marja de profit. Să începem de la zero: vom explica ce-i asta profit. În termeni simpli, profitul este suma de bani rămasă după ce s-au scăzut toate cheltuielile din veniturile totale ale unei afaceri. Următoarele noțiuni de care avem nevoie pentru a calcula marja de profit sunt: profit brut, profit net și costul de producție.

Profit brut

Este suma totală de bani pe care o câștigați într-o anumită perioadă, cum ar fi un an, din care se scad doar cheltuielile de producție, fără taxe și impozite.

Pentru a-l calcula folosim următoarea formulă:

Profit brut = valoarea totală a mărfurilor vândute – costul de producție al mărfurilor vândute.

Exemplu: ați vândut un produs cu 15 000 USD iar materialele utilizate pentru producerea lui v-au costat 8 000 USD. Acum calculăm profitul brut: 15 000 – 8 000 = 7 000 USD.

Profit net

Este suma de bani care vă rămâne după ce toate taxele și impozitele sau alte cheltuieli au fost plătite.

Formula prin care calculăm profitul net este:

Profit net = [ profit brut ] – [ taxe, impozite, alte cheltuieli precum transport, internet și altele ]

Exemplu: profitul brut este de 90 USD, impozitele și taxele pe care urmați să le plătiți sunt 30 USD, alte cheltuieli 10 USD. Acum calculăm profitul net: 90 – 30 – 10 = 50 USD.

Costul de producție

Sunt totalul cheltuielilor suportate în procesul de producere a unui produs sau de furnizare a unui serviciu. Include toate costurile asociate cu procesul de producție, cum ar fi: forța de muncă, materiile prime, echipamentele, energia, transportul și altele. Costurile indirecte, cum ar fi chiria, utilitățile și asigurarea, sunt de asemenea incluse în calculul costului de producție.

Cum se calculează marja de profit

Marja de profit se măsoară în procente. Pentru calcularea ei avem nevoie de două date: costul de producție și profitul, despre care am vorbit mai sus.

Formula după care se calculează marja de profit:

Marja de profit = (Profit – Costul de producție) / Profit

Exemplu: dacă o companie are 15 000 de dolari profit și cheltuie 11 000 dolari pentru producere, marja de profit se calculează astfel:  15 000 USD – 11 000 USD / 15 000 USD = 0,26 sau 26%

Prin urmare, marja de profit este procentul care se adaugă la costul total al produsului pentru a primi prețul final cu care va fi vândut produsul clienților.

Importanța calcului corect al marjei de profit pentru produsul sau serviciul afacerii Dumneavoastră

Marja de profit este un indicator important care ajută la analiza profitabilității unei afaceri, cunoscându-l vei afla și înțelege ce departament sau produs este cel mai profitabil. Această măsură vă poate ajuta să evaluați mai bine situația financiară și potențialul de creștere al unei companii. Una din greșelile comune pe care mulți antreprenori după calcularea generală  și obținerea unui rezultat pozitiv, uită să analizeze produsele neprofitabile.

  • All Post
  • Fără categorie
Counting income

20 martie 2023/

Marja de profit Explicăm pe înțelesul tuturor ce este marja de profit Chiar dacă matematica nu a fost obiectul tău…

Vezi mai multe

End of Content.