Ce trebuie sa stii daca vrei faci investitii la bursa
Ce trebuie sa stii daca vrei faci investitii la bursa
Investitiile la bursa implica atentie, bune cunostinte ale pietei financiare, o strategie bine calculata si multa rabdare. Oricine poate deveni investitor la bursa, conditia fiind aceea de a avea mai mult de 18 ani, iar valoarea investitiilor poate varia de la cateva sute, la zeci de mii de lei. Principiul este simplu: cumperi si vinzi actiuni pe o piata care variaza, iar in functie de acestea castigi sau pierzi. Tranzactiile bursiere implica riscuri pe care ti le asumi. Piata bursiera este reglementata, dar fluctuatia este libera si depinde de evolutia economica a companiei care a emis actiunile, dar si de multi alti factori.
Cateva dintre cele mai importante detalii pe care trebuie sa le stii daca faci investitii la bursa sunt descrise in cele ce urmeaza.
Investitia in actiuni
Este foarte simplu sa cumperi si sa vinzi actiuni pe o piata bursiera. Poti face asta pe cont propriu sau poti plasa o suma intr-un fond de investitii care va tranzactiona in numele tau, cumparand si vanzand actiuni. Prima varianta poate avea riscuri importante, mai ales daca esti incepator. In cazul in care apelezi la un fond de investitii, castigurile pot fi sigure, dar mici. Fondurile de investitii precizeaza care este gradul de risc.
Este bine sa stii urmatoarele:

Politici Contabile esentiale pentru orice firma 39 Modele editabile

Cartea verde a Contabilitatii 2022 varianta online

Ghidul practic al contabilitatii 2022 Legislatie explicata – Exemple detaliate – Monografii contabile complete
– Ce sunt actiunile – dreptul de proprietate asupra unei cote-parti dintr-o societate comerciala/ companie detinuta de posesorul actiunii respective;
– Care este tendinta bursei – in general, bursa creste, dar pot exista si perioade de recesiune. Cresterea, respectiv recesiunea, poate afecta toate actiunile sau doar unele dintre ele.
– Care este valoarea actiunilor si ce semnifica – valoarea actiunilor este extrem de variata, depinzand de numarul celor emise de o societate/companie si de capitalul total al acesteia. In general, valoarea unei actiuni nu are relevanta pentru eficienta sau riscul pe bursa a companiei care le-a emis. Pretul unei actiuni la un moment dat nu este expresia valorii ei reale (care poate sa fie mai mica sau mai mare decat cea tranzactionata);
– Ce este bursa – o piata publica de tranzactii cu titluri financiare, marfuri sau valute si unde functioneza principiul cererii si al ofertei;
– Cum se materializeaza profitul – anumite actiuni platesc si dividende actionarilor, ceea ce duce la cresterea suplimentara a profitului final;
– Ce sunt dividendele – partea din profit care se distribuie actionarilor unei companii, in functie de numarul de actiuni detinute. Acestea pot fi platite in bani sau bunuri. Dividendele in bani sunt forma populara;
– Ce este un broker – exista mai multe tipuri de broker (imobiliari, de credite sau bursier). Investitiile la bursa sunt manageriate de un broker bursier, o persoana juridica care plaseaza pe piata ordinele de cumparare sau vanzare ale clientilor.
Primii 4 pasi esentiali pentru incepatori
Principiul de baza este sa cumperi cand valoarea activelor scade si sa vinzi cand valoarea este in crestere, pentru a avea profit. Nu uita insa ca nu este posibil ca toata lumea sa castige din tranzactiile pe bursa, dar se poate intampla ca toti sa piarda.
Primul pas este sa alegi intre a investi direct, pe cont propriu, sau folosind un fond de investitii. In primul caz, ai nevoie de un cont de brokeraj si poti incepe cumparand o singura actiune, ca sa experimentezi si sa intelegi „pe viu” mecanismele. Exista si simulatoare de brokeraj pe bursa care ofera un antrenament eficient si te ajuta sa intelegi logica si principiile de baza. Intre aceste simulatoare si piata reala pot exista diferente.
Urmatorul pas este sa stabilesti sumele pe care le poti investi. Exista posibilitatea de a investi cateva sute de lei sau o suma fixa atunci cand alegi varianta unui fond de investitii.
Pasul al treilea este sa alegi cateva companii cu stabilitate pe piata bursiera si sa investeti in actiuni ca sa intelegi proportia dintre investitie si profit, respectiv pierdere.
Pasul al patrulea ar trebui sa fie alegerea unor investitii pe termen lung, capitalizarea profitului (reinvestirea acestuia) si constituirea unui portofoliu divers de actiuni cu profil diferit, pentru a minimaliza riscurile si a creste sansele de castig.
Castigurile la bursa depind de capitalul investit, de evolutia piesei bursiere, de ritmul economiei, dar si de situatii particulare (zvonuri, context politic, evenimente sociale) si, nu in ultimul rand, de intuitia si capacitatea investitorului de a anticipa.
Sursa foto: Shutterstock.com
Redactor cu experienta in fiscalitate si management.
Sfaturi de la Experti – Intrebari si Raspunsuri
Vanzare cu plata in rate. Diferente de curs valutar neincluse in baza impozabila. Facturare optionala
Intrebare: O societate comerciala semneaza un contract in valoare de 175.500 euro fara tva care se va plati in 60 de rate lunare. In contract este specificat faptul ca clientul va achita lunar fiecare rata la cursul lei/euro al BNR valabil la data achitarii fiecarei rate lunare. De asemenea, este mentionat faptul ca furnizorul va emite lunar factura pentru eventualele diferente de curs valutar rezultate. Conform Codului fiscal, la art. 290 (2), pentru diferenta de curs valutar rezultata dintre cursul…
Alte articole
CELE MAI FRECVENTE GRESELI ALE ANTREPRENORILOR INCEPATORI !CUM POT FI EVITATE?
Administrarea unei afaceri nu este usoara, mai ales in vremuri...
Citește articolAvantaje în externalizarea serviciilor de contabilitate
Astăzi vorbim despre un subiect tot mai des întâlnit în...
Citește articolCUM SĂ GESTIONEZI EFICIENT BANII ÎNTR-O AFACERE
„Dacă nu ştii cum să ai grijă de bani, banii...
Citește articol